piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Žils Verns "20000 ljē pa jūras dzelmi"

Vai ir vērts lasīt: NĒ!

Lasīju otro reizi. Pirmā bija kaut kad pusaudžu vecumā. Fantastika paliek fantastika, bet nu šī grāmata "nozog ticamības momentu" jau pašā sākumā. Kad galvenie varoņi nonāk uz Nautila, viņus uz divām dienām ieslēdz nelielā metāla istabā, kur nav pat mēbeļu... t. sk. labierīcības! :D
Nokaitināja pārspīlēti daudzie dzīvo radību uzskaitījumi, kas pat mūsdienu ihtiologus ar doktora grādu neinteresētu. Pārāk daudzās vietās bija manāma mākslīgu teikumu piemeklēšana, lai kārtējo reizi varētu veselām lappusēm uzskaitīt desmitiem dzīvo radību nosaukumus, kurus knapi izburtojot jau pēc nākamajiem 3 vārdiem esi aizmirsis. Smieklīgi ir tas, ka jau grāmatas sākumā atrodama izdevniecības piezīme, ka tāda dzīvo radību klasifikācija, kas lasāma grāmatā vairs nepastāv, bet mūsdienīgā savukārt ļoti atšķiras no tās.
Saistošais, protams, ir fakts, ka tajā laikā autors spēja izdomāt tādu zemūdeni un ar to saistītās tehniskās detaļas, bet varoņi, atkal, pārlieku idializēti un pašaizliedzīgi - tik raksturīgi Vernam.
Nautils tika raksturots arī kā nereāli izturīgs. Nu kura gan zemūdene spētu izturēt vairākus triecienus pret ledu, vai lielgabalu šāviņus, kas neatstāj pat skrambas?! Nautils redz' varēja...
Godīgi sakot es šo grāmatu izlasīju tāpēc, ka nekāds paliekošais iespaids no tās iepriekšējās lasīšanas nebija palicis, bet nākamā lasāmā grāmata būs "Noslēpumu sala", kas ir triloģijas noslēdzošā daļa.
Vēl gribu piebilst, ka jaunākais Zvaigznes izdevums nesatur vienu ilustrāciju :), kura ir 1974. gada izdevumā. Neizpratu arī kāpēc galvenā varoņa sulainis no Konsela bija jāpārsauc par Konseju, kas, manuprāt skan sliktāk. Franciski "conseil" nozīmē "padoms".
Sakiet, ko gribat, bet es domāju, ka šī grāmata nu gan nebūs īsti izturējusi laika pārbaudi.

5 komentāri:

  1. Nē, nu var jau, bet nejau līdz tādam līmenim. "20000 ljē pa jūras dzelmi" neesot vērts lasīt - pasaules klasiku, ar tēliem, kuriem līdzināties vēlējās (un ceru, vāl joprojām vēlas) miljoniem puiku.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas ir mans subjektīvais viedoklis :) Nav pirmā un arī ne otrā reize, kad neattaisnojas uz klasiku liktās cerības... Bet paldies par viedokli. Ilgi domāju vai likt "jā" vai "nē", gribēju pat ielikt "varbūt", tomēr negribējās lauzt bloga formātu.

      Dzēst
  2. Man nav nekas pretī, ka šis ir subjektīvais viedoklis, bet lieliem burtiem sākumā rakstīt, ka nav vērts lasīt, gan ir diezgan tendenciozi. Bū.

    AtbildētDzēst
  3. Cik cilvēki tik viedokļi. Mēnesi atpakaļ izlasīju no vāka līdz vākam un ne mirkli nenožēloju.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Godīgi sakot man pašam ir neliels pārsteigums par manu gala vērtējumu, jo Žila Verna darbi jau principā patīk.

      Dzēst