otrdiena, 2020. gada 9. jūnijs

Terijs Heizs "Es esmu Svētceļnieks"


Vai ir vērts lasīt: NĒ!

600+ lappuses velti iztērēta laika. Sarūgtinoši.
Gribēts uzrakstīt baigo spiegu romānu, bet sanākusi kaka. Piedodiet.
Sākumā tiešām nobijos, jo atkal uzrāvos uz rakstīto tagadnes formā. Iespējams, ka sliktāku izvēli nemaz nav iespējams izdarīt. Esmu jau minējis, ka lasītājs tur rokās grāmatu ar stāstu, kas jau ir noticis, nevis tas tiek rakstīts reālā laikā.
Tad vēl viss nebija līdz galam pārdomāts. Nu, piemēram, lai terorists tiktu stringra režīma bioloģiskajā laboratorijā, viņš notver tās direktoru, izdabū viņa acis ar kurām tiek cauri skaneriem un svariem (protams, sverot "gandrīz tikpat" cik upuris), tad izblandās pa pusi ēkas, medpunktā nozog vakcīnas pret bakām un pievilto dokumentus, lai šo faktu nekonstatētu. Pēc tam aizlienetās acis atgriež vēl dzīvajam īpašniekam, kuru tad aizved uz izgāztuvi un nošauj. Kur ir problēma? Problēma ir tur, ka tāda kalibra iestādē noteikti bija videokameras, kuras pēc iestādes vadītāja slepkavības noteikti pārskatīs :D
Arī pats galvenais varonis bija nekāds, pat banāls. Es saprotu, ka "pasaulē labākajam" spiegam jābūt bezpersoniskam, taču pat Džeimsam Bondam bija personība. Turklāt tomēr Džeims Bonds ir labākais :D
Nebija arī spriedzes vai atbilstoša nobeiguma - tikai bezjēdzīga nelielas spīdzināšanas aina ar to pašu metodi, kura jau smalki aprakstīta grāmatas vidū. Liekas, autors izjutis pacēlumu domājot par to konkrēto metodi.
Visas sievietes, kuras satika galvenais varonis bija "neaprakstāmi skaistas" :) Nu kopumā - tīrās šausmas. Nedrīkst jau tā teikt, bet, pat "Veritija" bija labāka...

2 komentāri:

  1. Bet viņš taču tad bija maskējies kā bezpajumtnieks un pēc tam pazuda pirms slēdza robežas, ja arī laboratorijas cilvēka (neatceros, kas par darbinieku viņš tur bija, bet īpašnieks jau nu nē) slepkavu meklēja, tad kamerās bija citāda izskata cilvēks. Es gan nesapratu, priekš kam viņš vakcinējās, bet laikam to, ka taisīs vīrusam mutāciju, kam vakcīna nelīdz, viņš izdomāja vēlāk,kad saprata, ka vajag iznīcinošāku ieroci, jo esot vakcīnu krājumi..
    Bet kļūdas bija tur, ka Parīzē nekas nemaksā 10 eiro (nometa uz galda, pirms vajadzēja mukt, tā teikt, norēķinājās) un DNS mutācijas vīrusam nevar redzēt mikroskopā!! Kā tas bija ASV laboratorijā, kur analizēja segas paraugu.
    Mani vairāk kaitināja, ka ASV tika kārtējo reizi parādīta cildinošā gaismā un viņu ciešanas liktas augstāk kā citu tautu. Grāmata ļoti holivudiska tā teikt, var saprast, ka būs filma un vietām pastulbie joki, tiešām iederas filmā vairāk, kur varoņi tādās problēmās iekšā, ka nu tikai, bet pajokot laiks vienmēr.
    Riebās bērna spīdzināšana, ko varēja saprast jau krietni vien ātrāk, ka tāda būs. Vismaz varēja skaidri nobeigumā pateikt, ka viņam viss beidzās OK, ka terorista māsa bija viņam mātes vietā, jo kā viņa tika atpakaļ, nebija pateikts, viņa aizskrēja pie brāļa nāves teātra drupās, vismaz to bija pelnījis bērns, normālu nobeigumu. Ņemot vērā, cik smalki autors pievērsās citām lietām, varēja jau nu beigas tik sasteigtas netaisīt.

    AtbildētDzēst
  2. Noteikti šim rakstam nepiekrītu un šis darbs ir īstens dimants dubļu kaudzē, visas grātas garumā, lasītāju vajā neziņa un bailes par to kas notiks tālāk.

    AtbildētDzēst