piektdiena, 2012. gada 30. novembris

Mario Pjuzo "Krusttēvs"

Vai ir vērts lasīt: JĀ!

Sen jau gribējās izlasīt šo grāmatu. Pamatā tāpēc, ka pēc šīs grāmatas uzņemtā filma 1972. gadā ir viena no jebkad visaugstāk novērtētajām IMDB lapā.
Sākšu ar iespaidu par grāmatu aizverot aizmugurējo vāciņu - ļoti patika. Neesmu sajūsmā, bet ļoti patika.
Interesanti, ka aprakstītie notikumi notiek ~10 gadu laikā, taču lasot nav ne mazākās nojausmas cik ilgs laiks pagājis starp lielāko daļu notikumu.
No sākuma ne pārāk patika stils, ka daudzus desmitus lappušu autors stiepj, stiepj un tad vienā lapas puses pusē apraksta kādu būtisku notikumu. Pēc tam atkal stiepj un stiepj... Tas laikam darīts, lai pēc iespējas labāk liktu sajust sicīliešu tempermentu. Beigās jau biju pieradis pie tāda stila.
Neizpalika arī komiskas epizodes: viens no grāmatas varoņiem ierauga ļoti skaistu meiteni un pēc divām (!) nedēļām aplidošans (visu laiku vecāku pavadībā) to apprec. Tad pāris mēnešus pēc kāzām autors šai sievietei, kura jau ir gaidībās liek uzsprāgt automašīnā sava jaunā vīra acu priekšā :D Piedodiet tie, kam sabojāju lasīšanu, taču notikums ir visai nebūtisks.
Katrā gadījumā interesantais šajā visā, protams, uzburtā romantizētā gangsteru pasaule un tās iekšējā virtuve. Diez' vai līdzīgi patiešām varētu būt bijis tajos gados?

2 komentāri:

  1. Nu nezin. Es arī vienmēr esmu domājis, ka šī klasika man ir obligāti jāizlasa, tomēr jo vairāk par to domāju, jo vairāk negribas. Galvenokārt tamdēļ, ka nezinu, kādu pievienoto vērtību manai vērtību skalai šī grāmata dotu. Tad jau labāk veltu laiku Murakami 1Q84

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas ir subjektīvi. Tā var teikt par jebkuru grāmatu. Es arī nelasu klasiku tāpēc, ka tā būtu jāizlasa. Es lasu grāmatu vai nu tāpēc, ka domāju, ka būs interesanti, vai arī lai pašam būtu savs viedoklis. Krusttēvu sāku lasīt dēļ tā, lai pašam būtu savs viedoklis, bet beigās izrādījās, ka tiešām pietiekami interesanta. Taču, piem. Šveiku es nomocīju pirmās 2-as grāmatas un nākamās nemaz neplānoju lasīt, jo ... ir savs viedoklis par tām - vecs humors mūsdienu cilvēku nesmīdina :)

      Dzēst